Enligt en ny undersökning är hyresgäster sämre förberedda på samhällskriser än de som äger sina hem. Det handlar bland annat om en lägre andel som har kontanter hemma som kan användas i en situation där digitala betalningar inte fungerar.

Undersökningen som Indikator Opinion genomfört på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att nästan en tredjedel av alla hyresgäster inte alls känner sig förberedda för en större samhällskris. Motsvarande andel hos dem med ägt boende är en femtedel.

Sämst beredskap har unga i hyrt boende – där ligger andelen oförberedda på 43 procent.

61 procent i hyresrätt har inga kontanter undanlagda i händelse av kris jämfört med 48 procent i ägda boenden.

Även när det gäller en granne man kan lita på och vända sig till vid en större samhällskris är andelen lägre hos hyresgäster. 43 procent i hyresrätt har ingen sådan granne mot 21 procent hos dem som äger boendet.

Här sticker män i hyresrätt ut där nästan hälften uppger att man inte har en granne att lita på.

Men när det gäller var skyddsrum finns har hyresgästerna större koll – 57 mot 53 procent.

LÄS ÄVEN: Regeringen och Försvarsmakten: ”Det kan bli krig i Sverige”

– Jag tycker vår undersökning visar på hur viktigt det är med mer kunskap men inte minst mer stöd. Men skillnaderna mellan de som bor i hyrt och ägt boende är större än jag befarat, och det som oroar mig är att vi skapar ett alldeles för sårbart samhälle. Att krisberedskapen får stryka på foten när resurserna tryter speglar tyvärr en verklighet där hyresgäster har en mer pressad ekonomi. Har man tufft att få ihop till hyra och mat på bordet varje månad är det inte matförråd för krisen som prioriteras. Vill vi skapa en bred motståndskraft måste alla få en chans att vara med, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Är det något som pandemin lärde oss så var det hur viktigt det är med sociala skyddsnät och goda grannar, menar Linder. Hon pekar också på att i för många bostadsområden i dag finns en otrygghet som har fått slå rot och det går ut över den viktiga gemenskapen grannar emellan.