Att åka utomlands på semester är det många som gör, men inte längre alla som har råd med. Inflation och klimatpolitiska åtgärder har gjort flygresan 50 procent dyrare bara de senaste två åren. Det visar färska siffror från SCB.

Fram till för ett par år sedan steg priserna på att flyga utrikes mindre än konsumentprisindex (KPI). Efter att galopperande inflation och grön politik slagit igenom är förhållandet det omvända.

LÄS ÄVEN: ”Historiskt” klimatpaket i Bryssel slår hårt mot semesterkassan

Aldrig varit högre

– Vi har aldrig tidigare sett högre priser på utrikesflyg under första kvartalet än i år. Priserna för flygcharter har stigit med 40 procent jämfört med 2022, konstaterar Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Redan för tio år sedan började mönstret att brytas och flygresor stiga mer i pris än KPI i stället för mindre. Och de senaste två åren har det alltså exploderat.

– De genomsnittliga priserna för utrikesflyg under årets tre första månader har stigit nästan dubbelt så mycket som KPI. Utrikesflyg har blivit nästan 63 procent dyrare samtidigt som KPI stigit med drygt 32 procent, förklarare Neander.

EU:s klimatpaket slår hårt

Samnytt rapporterade redan för ett år sedan hur EU:s klimatpaket ”Fit for 55” skulle komma att slå hårt mot vanligt folks möjligheter att semestra. Detta börjar nu bli verklighet.

Utöver att resa med flyg på semestern blir även båtresor avsevärt dyrare. Från klimatalarmistiskt politiskt håll kallade man paketet ”historiskt” när det klubbades. I folkdjupen har entusiasmen inte varit lika stor.