Redan i vårbudgeten var regeringens och Sverigedemokraternas ambition om att minska på antalet myndigheter tydlig. Sedermera har man tillsatt en utredning för att titta på och föreslå vilka som ska avvecklas. Nu kallas flera av myndigheterna till ett möte med utredaren.

Enligt regeringskansliet finns det omkring 367 stycken myndigheter i Sverige i dag. Det anser Tidöregeringen är ett för stort antal och i fjol tillsattes en utredning för att se över vilka som kan läggas ned.

Efter en första uppskattning på 120 myndigheter har antalet nu krympt till 50 då utredningen gått igenom direktivens underlag. Bland de som sållats bort finns myndigheter som redan fått beslut om att slås ihop.

– De 50 som vi nu har kallat till möte är de som faller in under utredningens uppdrag, säger utredaren Ulf Bengtsson till Altinget.

Klart i vinter

Några av myndigheterna som kallats till möte, och ska svara på frågor om verksamheten, är Jämställdhetsmyndigheten, Institutet för mänskliga rättigheter, Myndigheten för psykologiskt försvar, Mediemyndigheten och Diskrimineringsombudsmannen.

Först i höst ska Bengtsson börja arbeta på vilka myndigheter som man kan vara utan och i december ska utredningen lämna sina förslag.