Vindkraftens ideologer hävdar vid sidan av de gröna argumenten att den också är ekonomiskt lönsam. En granskning som Affärsvärlden gjort visar dock att snurrorna i huvudsak varit och fortfarande är en rejäl förlustaffär.

I den granskning som Affärsvärlden genomfört beskrivs lönsamhetsproblemen inom svensk vindkraft under åren 2017 t o m 2022 som ”kroniska”. När 7 av 10 snurror har funnits i företag som går med förlust.

De röda siffrorna varierar under åren och var som rödast 2017 då 70 procent av företagen i branschen gjorde förluster. Bara ett av åren, 2022, är förlustföretagen i minoritet och det med minsta möjliga marginal; 49 procent.

Om man i stället för att titta på vindkraftsföretagen synar själva vindsnurrorna ökar förlustandelen från hög till ännu högre. Då talar vi om röda siffror på 83 procent för det sämsta året och 55 procent för det bästa.

LÄS ÄVEN: Vindkraften en ekonomisk totalflopp: ”Lönsamheten obefintlig”

”Vinstrikaste året”: hälften av företagen förlorade pengar

När VD:n för Eolus Vind, Per Witalisson, i en debattartikel påstod att 2022 var ”ett av de vinstrikaste åren under den gångna femårsperioden” for han formellt och relativt inte med osanning. Men det endast därför att övriga år sett ännu sämre ut.

Den verkliga situationen är dessutom värre än vad siffrorna ger vid handen. Minst hälften av vindsnurrornas ägarföretag har under de granskade åren fått aktieägartillskott som helt eller delvis döljer de faktiska förlusterna.

LÄS ÄVEN: Tunga experter dömer ut vindkraft som garanterad förlustaffär

Kinesiska och tyska företags motiv till att ta förluster

Ägarna till vindkraftsparkerna i Sverige finns i många fall i utlandet. En storägare är tyska RWE. En annan är kinesiska CGN. I det fallet finns farhågor om att den kinesiska kommunistregimen tar förluster för att få fäste på svensk mark för industrispionage och annat.

I Tyskland där Die Grüne är stora har vindkraftshypen varit till och med större än i Sverige och där svenska regeringar under grönt inflytande nöjt sig med att lägga ned hälften av kärnkraften har tyska motsvarigheter avvecklat den helt. Det kan vara en delförklaring till varför RWE har ett överseende med förluster som i andra branscher inte skulle tillåtas.

Affärsvärldens granskning visar att förlustsiffrorna för vindkraften i Sverige inte ändras nämnvärt om man räknar bort kineser och tyskar. Att, som vindkraftsivrare gjort, skylla de usla ekonomiska resultaten på utlänningarna duger alltså inte.

LÄS ÄVEN: Kartläggning: Svensk vindkraft nära konkurs

Skitår beskrivs som bra år

Tidningen konstaterar samtidigt lakoniskt i sin granskning att det säger en del om branschens tillstånd och udda ideologiskt färgade syn lönsamhet att ett år då hälften av företagen gick med förlust beskrivs som ett bra år i stället som ett skitår. Om man viktar stora förluster i stora företag mot små förluster i små företag handlar det inte längre om hälften utan om betydligt mer, hela 68 procent.

Om man räknar på det sättet blir fluktuationerna i vindkraftsförlusterna under den granskade perioden mindre och uppgår i snitt till 69 procent. 2022 med sina 68 procent var således bara ytterst marginellt bättre och inte mycket att skryta med.

LÄS ÄVEN: Professor sågar vindkraften: ”Grön bubbla”

Skattebetalarna tar del av smällen

En aspekt som vindkraftens förespråkare ofta väljer att inte uppmärksamma är att uppemot 25 procent i omsättningen i vindkraftsföretagen utgörs av elcertifikat – pengar som skattebetalarna står för.

Utan det tillskottet skulle företagen tvingats redovisa ännu sämre siffror. Medvetenheten bland väljarna om att man på det här sättet håller vindkraftsbranschen under armarna är låg.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Vindkraftsindustrin suger ut skattebetalarna”

Tjänar pengar på Putins invasion av Ukraina

En än mer kontroversiell faktor som vindkraftsivrarna inte heller vill tala högt om är att man, framför allt i södra Sverige, tjänat stora pengar på Putins invasion av Ukraina.

Detta genom att elpriserna trissats upp. Man har också sluppit konkurrensen från den ryska gasen.

LÄS ÄVEN: Vindkraft kan utgöra grunden för nästa finanskris

Felaktigt om avskrivningars inverkan

En annan faktor som vindkraftens apologeter fört fram för att ursäkta de stora förlusterna och prognostisera vinstsiffror på sikt är att vindkraftsanläggningarna skulle belastas av stora avskrivningar i början och mindre dito längre fram. Affärsvärldens granskning visar att den som påstår detta talar med kluven tunga.

Man har tittat på vindkraftsföretagens årsredovisningar och kan konstatera att avskrivningarna inte ser ut på det sättet utan tvärtom görs linjärt över en 25-årsperiod. Det finns därför inget som talar för lindrigare förluster framgent av det skälet.

I Affärsvärldens studie ingår de 167 vindkraftsföretag som grundats under åren 2010–2022. Samtliga siffror baseras också på dessa företags offentliga årsredovisningar och kan därför inte ifrågasättas.

LÄS ÄVEN: Vindkraften en grön bubbla på väg att spricka

Förluster även i Danmark

I grannlandet Danmark där satsningen på vindkraft varit än mer aggressiv jämfört med Sverige ser de ekonomiska siffrorna inte heller särskilt roliga ut. Omskrivna nykomlingen Vestas uppvisar exempelvis såväl minskad omsättning som röda siffror i resultatrapporten.

Det är långt under förväntan från vindkraftsförespråkande håll och visar att prognoser från det hållet måste tas med en nypa salt som innehållande en god portion glädjesiffror. En påstådd vinst på motsvarande en kvarts miljard kronor blev i stället en rejäl förlust.