I en skrivelse till regeringen efterlyser myndigheten att så kallade känsliga offentliga beslut anonymiseras då det skyddar stat och kommuner mot otillbörlig påverkan, självcensur, korruption och gängkriminalitet. Samtidigt konstaterar ett av de större försäkringsbolagen att offentliga register över adresser och bilar inte längre fungerar – båda fallen en av många konsekvenser av ett alltmer mångkulturellt Sverige där tidigare självklarheter eroderas bit för bit.

Redan nu arbetar Tidöregeringen med att stärka skyddet för offentliganställda och nyligen föreslog en utredning skärpta straff för personer som försöker påverka statliga och kommunala beslut genom hota och trakasserier.

Ambitionerna får stöd av Säpo som i ett yttrande till justitiedepartementet föreslår anonymisering av känsliga beslut i offentlig sektor och man hänvisar till att hoten mot offentliganställda ”har nått den nivån att det är nödvändigt att dölja tjänstemannens namn och ersätta det med en spårbar tjänstebeteckning”.

Man menar även att rättssäkerheten och demokratin inte längre tillgodoses ”främst med offentlig insyn ifråga om tjänstemannens namn, utan med skydd för tjänstemannen så att statsförvaltningen kan fortgå utan otillbörlig påverkan, självcensur och utan att korruption och gängkriminalitet styr”.

Regeringens utredning har dock inte haft i uppdrag att lämna förslag som helt anonymiserar beslutsfattandet i offentlig verksamhet – något Säpo insisterar på.

Kopplingar till kriminella

Enligt siffror från 2016 är det främst personal hos Kronofogden, Migrationsverket och a-kassorna som utsätts för våld, hot och trakasserier men även inom Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polisen och Kriminalvården.

Särskilt utsatta verksamheter är Kronofogden, kontroller av assistansersättning vid Försäkringskassan och inspektionsverksamheten inom Livsmedelsverket.

Enligt Säpo kommer inte merparten av hoten och våldet från personer som agerar i affekt i en desperat personlig situation utan är kopplat till kriminella personer inom den organiserade brottsligheten. Det kan även komma från grupper eller individer som av politiska eller ideologiska skäl reagerar mot beslut.

Offentliga register

Den svenska öppenheten har länge varit en självklar del av det tidigare harmoniska svenska samhället, men funkar dåligt i ett alltmer mångkulturellt samhälle. Offentliga register används av gängkriminella för att begå diverse slags brottslighet.

Att det är nya tider framgår av årets bilbrottsbarometer från försäkringsbolaget If, där har man registrerat det högsta antalet bilar som efterlyses och försvinner spårlöst någonsin.

Den årliga genomgången av bilbrottsligheten, som Fria Tider uppmärksammar, visar att det alltjämt är internationella och organiserade brottsnätverk som begår brotten. 90 procent av stöldgodset förs utomlands.

– Sverige är bland de värst drabbade länderna i Europa vad gäller bilbrott. Det är för lätt för tjuvarna att hitta specifika bilar genom Sveriges öppna register och för lätt att föra ut stöldgodset. Det krävs lagändringar och skärpning av gränskontrollen för att Sverige ska få ordning på denna bilbrottslighet, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If, i ett pressutskick.