I november meddelade regeringen att Petra Lundh tar över posten som rikspolischef efter Anders Thornberg och i en intervju som Samnytt rapporterade om nyligen erkände hon att man inte förstått hur allvarlig den mångkulturella brottsligheten varit – hon såg det med andra ord inte komma. I ytterligare en ny intervju medger Lundh nu också att man varit naiva.

I februari presenterade Petra Lundh en kartläggning av de kriminella gängen i Sverige som visar att 62 000 personer kan kopplas till gängkriminalitet.

– Jag tror helt enkelt att vi inte förstod hur allvarligt det var. Vi har satt in åtgärder men de har aldrig räckt, för de gängkriminella har legat steget före. Och där är min uppfattning att Sverige har legat efter i lagstiftningen. Mina nordiska riksåklagarkolleger hade helt andra verktyg, och den bristen har satt hinder och tvingat oss i den här riktningen, sa hon till Dagens industri för ett par veckor sen.

LÄS ÄVEN: Rikspolischefen såg det inte komma: ”Förstod inte hur allvarligt det var”

I en ny intervju publicerad på måndagen kommenterar Lundh de senaste uppgifterna om att kvinnor inom polisen inleder relationer med gängkriminella och läcker information.

– Jag förstår att allmänheten blir upprörda när de hör det här. Jag förstår också att det här är skadligt för allmänhetens förtroende, säger rikspolischef Petra Lundh till TT.

Anledningen till den stora mängden anmälningar menar hon tyder på att myndigheten har ett bra system för att upptäcka avvikande beteenden.

LÄS ÄVEN: Nya rikspolischefen medlem i Expo-knutet nätverk

Varit naiva

Lundh hävdar att polisen ligger långt fram i arbetet mot problematiken men medger samtidigt att man varit naiva.

– Jag har varit i rättsväsendet i många år och vi har nog historiskt sett varit ganska naiva, men de sista åren har vi verkligen jobbat på det här på ett systematiskt och strukturerat sätt.

Att det trots de påstått effektiva insatserna ändå förekommer läckor konstaterar hon är ”otroligt skadligt”.

LÄS ÄVEN: Sveriges dyraste polischef någonsin tänker jobba så lite som möjligt