Det ryker redan i skorstenen på oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Men den smuts, de gifter och de växthusgaser man just nu släpper ut i atmosfären är ingenting jämfört med vad som kommer att spys ut när verket drar igång med full effekt i sommar.

– Driftsmönstret har förändrats de senaste åren, säger kraftverkschef Henrik Svensson till Tidningen Näringsliv.

Det han syftar på är den rödgröna energipolitiken med massnedläggning av stabil kärnkraft och massutbyggnad av vindkraft som skapar stora elunderskott i systemet när det inte blåser, vilket gör att smutsig fossilkraft måste stå i beredskap att kompensera när vädrets makter trilskas.

”Sista livlinan”

Karlshamnsverket beskrivs som ”den sista livlinan i södra Sveriges elförsörjning” – samma region där kärnkraften till stor del försvunnit och ingen vattenkraft finns att tillgå. Att köra verket innebär också att elpriserna sticker iväg uppåt. Både oljan och de utsläppsrätter man måste köpa för att få släppa ut röken i luften är ”svindyra” upplyser Svensson.

När verket är i full drift bränner man hela 140 kubikmeter olja – i timmen. Att på det här sättet elda olja under sommarhalvåret var tidigare inte att tänka på i ett land som Sverige där det är uppvärmning vintertid som slukar mest el.

Men den så kallade gröna omställningen har ställt allting på huvudet. Att bränna olja är samtidigt också så långt från grönt det går att komma.

Startades förr bara vid sträng vinterkyla

Tidigare fick Karlshamnsverket rycka in endast vid sträng vinterkyla. Men nu förbereder man sig alltså för att låta det gå på högvarv hela sommaren.

– Vi har ändrat driftsmönster när vi nu kommer in mycket mer sommartid. Vi började se de första tecknen [av den gröna omställningen] för 7-8 år sedan och det har bara blivit tydligare och tydligare i takt med att systemet blivit mer väderberoende, förklarar Svensson.

Nedlagd kärnkraft/utbyggd vindkraft orsaken

Han är tydlig med att den kraftigt eskalerande eldringen av fossil olja sommartid beror på att kärnkraftsreaktorer lagts ned och ersatts med vindkraft och även en del lika väderberoende solkraft. De allvarliga problemen relaterade till den gröna omställningen är inte unika för Sverige. Att elda fossila kraftverk sommartid är idag vanligt också i andra länder, exempelvis Tyskland där man på initiativ av Di Grüne helt har lagt ned kärnkraften.

– När vi hade 12 kärnkraftsreaktorer i drift så märktes det inte så tydligt när någon av dem gick ned på revision under sommaren. Nu har hälften av dem lagts ned, men de sex som fortfarande är kvar måste ju förstås fortfarande servas och byta bränsle en gång per år så när någon går ner så behöver andra kraftverk komma i gång och täcka upp, berättar Svensson.

Robusthet och redundans ett minne blott

Han förklarar vidare att Sverige under rödgrönt styre har gått från ett system som hade robusthet och redundans (reservkraft) till ett där det kan räcka att en enda reaktor måste stoppas för underhåll för att kris ska uppstå i systemet och olja börja brännas.

Och för närvarande är det fler kärnkraftverk än så som behöver servas. Såväl Forsmark 2 som Oskarshamn 3 samt Olkiluoto 2 och 3 i Finland ska få sitt årliga underhåll. Och med sex reaktorer nedlagda i förtid av politiska skäl återstår endast att elda olja.