Mark- och miljödomstolen sätter stopp för den kontroversiella planen att bygga ett jättekomplex bestående av polishus, kontor och studentbostäder runt Ernst Fontells plats i närheten av Ullevi. Det skapar förstämning bland de politiska beslutsfattarna bakom initiativet men välkomnas av många vanliga göteborgare.

Det var i mars förra året som stadsbyggnadsnämnden gav klartecken och kommunfullmäktige klubbade det omdiskuterade jättebygget. Det överklagades emellertid av inte färre än 14 aktörer, varav många menade att det var ett exempel på sällsynt anskrämlig arkitektur.

LÄS ÄVEN: Studie visar: Människor föredrar traditionell arkitektur

Uppochnedvänd tvättkorg”

Sverigedemokraterna har profilerat sig som förespråkare för en återgång till mer klassisk stil på byggnader i stadsmiljö som harmonierar med den äldre bebyggelsen. Partiets starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou liknade det tilltänkta polishuset vid ”en uppochnedvänd tvättkorg”.

Och någon tvättkorg blir det inte nu. Efter att de klagande fått gehör i Mark- och miljödomstolen och rivit upp planerna kan inga bygglov beviljas, åtminstone inte under överskådlig tid.

LÄS ÄVEN: Så här vilseleder arkitekterna när de säljer in modernistiska projekt

Sågar hela detaljplanen

Domstolens underkänner hela detaljplanen som ett hafsverk. Den är så illa framtagen, menar man, att det inte ens går att förstå hur området ska bebyggas.

Det är därmed inte möjligt att fullt ut bedöma hur vare sig enskilda eller allmänna intressen påverkas av ett genomförande eller om avvägningarna mellan enskilda och allmänna intressen är proportionerliga”, skriver man bland annat i beslutets motivering.

LÄS ÄVEN: Forskning: De flesta trivs inte med modern arkitektur

Besvikna beslutsfattare grubblar

Beslutet går att överklaga till högre instans men den idag besvikne stadsbyggnadsdirektören Henrik Kant är tveksam till om det är någon idé. Chansen att man där skulle begripa mer av den illa framtagna detaljplanen är liten.

En variant som övervägs är att bryta ut exempelvis polishuset ur planen och försöka få en detaljplan för endast den godkänd. Men det arbetet kommer att fördröja processen med minst ett och ett halvt år, lika lång tid som det skulle ta att få ett beslut på ett överklagande.

LÄS ÄVEN: Nybyggt hus i nyklassicistisk stil får pris

Välkomnas av SD

Den mest kontroversiella och kritiserade delen i byggplanerna är det nya 18 våningar höga polishuset – den ”uppochnedvända tvättkorgen”. I motsats till företrädarna för flertalet andra partier där det nu råder förstämning, välkomnar partiets starke man i Göteborg, Jörgen Fogelklou, beslutet.

– Det var ju fantastiskt. Glädjande om de här planerna inte bli av. Förhoppningsvis kan vi få till en annan gestaltning med lägre exploatering och större hänsyn till områdets historiska bebyggelse, säger han i en kommentar till GP.

LÄS ÄVEN: SD och Ekeroth tar strid för vackrare byggnader

Vill se omtag med arkitektur som passar in

I en kommentar till Samnytt utvecklar Fogelklou sina tankar om domstolsbeslutet och vad det utgör en välkommen öppning för i många göteborgares ögon:

– Jag hoppas med detta att Göteborg och besökare nu kommer slippa se en upp- och nervänd tvättkorg utanför Ullevi. Förhoppningen är att vi kan göra ett omtag, med en arkitektur som passar bättre in i den unika kulturmiljö som finns både på Smålandsgatan och i området omkring.

– S i Göteborg har sedan en tid pratat om klassisk arkitektur och trädgårdsstad. Men visar gång efter annan, när det väl kommer till kritan att de släpper igenom i princip vad som helst. Göteborg behöver inte fler byggnader som sticker ut, vi behöver fler som smälter in, fortsätter Fogelklou.

LÄS ÄVEN: Starkt stöd för SD-förslag om byggnader i klassisk stil